Pages

Monday, June 21, 2010

Makkk....Takuttttt....



Assalammualaikum...
hehe tgk tajuk pun mcm pelik kan? kan? Cakap jer ya. Hehe...tiba-tiba dapat ilham nak tulis psl mende nie. Tapi aku bukan nak cter hantu kat cni yek. Huhu...jgn slh anggap plak.

T A K U T...ye sume org pernah laluinya kan? dalam setiap mende yang kita wat kita rasa TAKUT.

1st day sekolah takut, nak mintak permission nak pergi toilet dr cikgu takut, nak makan sesuatu yang baru takut, nak pergi interview takut, nak pergi ambik test takut, nak pergi ambik result lagi bertambah2 takut....kita selalu dilanda ketakutan...tapi pernah x sesiapa di antara kita pernah terfikir kenapa mesti perasaan tu wujud? ok aku confirm 120% orang akan cakap tu fitrah manusia sbb tu ialah perasaan natural kita. Ok fine...tapi pernah tak kita terfikir perasaan itu sbnr nyer menjatuhkan kita? Perasaan itu sbnr nyer buatkan kita jadi lemah.
Ya, memang betul. Perasaan itu menyebabkan kita menjadi orang lain. Tambahan pula, menyebabkan perasaan kita sentiasa down. Sejak aku gagal capai keputusan yang cemerlang dalam SPM, perasaan takut aku selalu menghantui aku. kadang-kadang mende yang simple tapi aku takut aku akan buat salah.

Aku benci sangat dengan perasaan ini. N suatu hari aku cuba ubah takut aku nie jadi positif. Caranya dengan jadikan perasaan TAKUT tu sebagai semangat untuk aku. Masa tulah aku tengok movie 3 idiots(bukan motif nak buat iklan ye). Cter nie tul2 bg impak yg positif bg diri aku..Aku suka sgt ngan watak Amir Khan. Dialog dia mmg kaw...kaw...Ayat yang dia selalu sebut 'AAl is Well'...
Dia kata sbnr nyer hati kita ni penakut yg teramat sgt. Tapi bila kita tenangkan hati kita dengan kata 'aal is well' ternyata kita takkan rs takut.
Cuba lps nie kita cuba buat apa yang dia cakap. Dalam keadaan yg tertekan. Example kita tgh kesuntukan masa deadline utk assignment. pastu ada competition plak kn msk esk, pastu kawan lak mintak tlg. Semuanya dalam masa yang sama. Confirm haru-biru, merah,hijau sume jadi.
Tapi cuba kita tutup mata kejap pastu kenangkan seketika peristiwa2 yang menenangkan. Peristiwa yg menggembirakan kita. patu bukak mata. Confirm rasa tgh berkhayal kan? Cuba letak tangan kat area jantung kita n rasa degupan kita. Mesti slow n steady tak mcm ms awl2 ms kita tgh fkr sume problem kita. Masa tu degupan kita mungkin lagi kuat drpd angin monsun pun. See, hati kita nie senang jer nak kawal.

So, memandangkan semester br akn buka tak lama lagi marilah kita sama2 tanamkan azam untuk buat yang terbaik. Takkan nak kekalkan pointer jer kan. Kalau dh dapat dekan pun cuba plak tanam azam nak dptkan 4.0 flat. klu dpt 2 something cuba target untuk 3 something. Jangan sesekali TAKUT. sebab itulah musuh utama kita.
Konklusinya di sini, kalahkan dahulu musuh kita yang satu tu. Katakan tidak pada
T A K UT.

9 comments:

  1. uhuhuhu, terasa plak aza.......
    takut nak bawa kete.......
    huhuhu,.........

    ReplyDelete
  2. huhu..cb try wat apa yg amir khan ckp...jd x...

    ReplyDelete
  3. Actually, apa yg kita pk kan, itu la yg terjadi.. Minda mengawal segalanya...
    Kita adalah apa yg kita pk kan... :D

    ReplyDelete
  4. tu la yg ssh sgt nk bt...kita slalu takut akn gagal...huhu..xpe2 pas nie cuba brubah...

    ReplyDelete
  5. :D... All da best...

    ReplyDelete
  6. kite pun minat cite 3 idiots tu..bagusla awk da x rasa takut =)

    ReplyDelete
  7. haha..takut tu still ada lg..tp cuba utk jd x takut.....ssh sbnr nyer nk jd positif...

    ReplyDelete
  8. kite tau awk bole je atasi apa2 halangan..dgn izin-NYA
    be positive okay..nothing is too possible =)

    ReplyDelete
  9. huhuhhu...thank u, cheekyMonkey..=)

    ReplyDelete