Pages

Wednesday, July 28, 2010

Hydrogen Bonding di Petrosains

Assalammualaikum.

Kali ini tak nak tulis panjang-panjang memandangkan masa yang sangat-sangat terhad untuk sem ini. Video di bawah ini diambil ketika aku, ida dan hanis menjelajah petrosains untuk cari idea untuk karnival fakulti sains yang akan datang. Mungkin agak gediks. Tapi bagi menyesuaikan dengan lagu febret ida, terpaksa jadi gedik. Ida. moga kau terhibur dengan lagu ini sampai naik muak. Okeh!!


video

Saturday, July 24, 2010

Bajet Julai 2010.....

1. Yuran semester RM 1, 322
2. Buku Analytical Chemistry RM 96
3. Buku University Physics RM 95
4. Buku Inorganic Chemistry RM 86
5. Yuran blok+Duit t-shirt+Duit kain baju kurung RM 50
6. Modal MGM RM 50
7. Memancing RM 100
__________________________________________
Jumlahnya kiralah sendiri, ya!


Dan...................................














Aku ada satu soalan.................












10








9








8








7






6








5









4









3










2
























1














Duit dari pokok pisang tak wujud lagi ke sekarang??????

Aku tak sampai hati nak tengok duit aku jalan macam air sungai yang deras mengalir.

Saturday, July 17, 2010

Sabah: I was there...again!!!

Assalammualaikum..

Mungkin terlambat sikit nak post pasal cerita nie. tapi it's better to be late than never kan...hee..

Yeah..29 Jun hingga 4 Julai aku ke Sabah. Kali nie ke arah bertentangan dr ari tu. Ari tu ke Pantai Timur Sabah kan....


Majlis Perasmian Tilawah Al-Quraan Peringkat Kebangsaan,
Wisma Muis
Kota Kinabalu
Sabah
Gunung Kinabalu..o yeah...walaupun bukan di puncak..
Gunung Kinabalu yang tersergam indah...(erk..tul ke tersergam...tu bukan untuk bangunan ke?) blasah jek
Kalau aku tau pak cik nak amik gambar aku, confirm aku pose...haha
Lawa gler warna nie.
Proses memanaskan bumi yang dihalalkan...haila...
Kobis!!
Kobis yang sangat FRESH.
Again!! warna kuning yang cantik sangat3.

Ikan!!! yang mengelikan tp comel....
Banyak gler kan??
Bagi makan pada ikan dgn cara yg agak menggelikan..tp enjoy!!!(lps setengah jam msk dlm air)

Mencuba untuk masuk dalam air yang penuh dengan ikan.
Sempoi kan!?

Masjid di Kota Belud
Pemandangan di Kota Belud
Kudat- Waktu senja
Kudat -waktu pagi
Ketam!!

At the tip Of Borneo- Pertemuan antara Laut Sulu and Laut China Selatan



Majlis Perkahwinan: Heldawati weds Fadzirul

Itulah dia antara gambar-gambar yang diambil sepanjang aku berada di Sabah negeri di bawah bayu. Enjoy tul duk Sabah. Complete satu Sabah aku dah pusing cuti sem baru ini.(erk, ada unsur riak di situ)

Moga penjelajahan ini akan bersambung lagi...oooo yeahh!!!!

Friday, July 16, 2010

Luahan Hati Seorang Insan...erkkk jiwang plak tajuk..!!



Assalammualaikum....

Hehe..mesti semua pelik kan..tajuk atas macam jiwang semacam alih-alih ada gambar molecule plak..haha..ada kaitannya.

Dua objek di atas ialah model ethane, CH3-CH3. Cuma kedua-dua model ini berada dalam conformation atau dalam bahasa melayunya ialah bentuk yang berbeza.
SAME BUT DIFFERENT!!!!
Kalau ada font yang besar lagi aku nak besarkan lagi....Mereka mengatakan kami adalah SATU tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya...Saya ulangi SEBALIKNYA...

Nak kata tak faham, dah masuk universiti bukan darjah lima lagi. Bila nak insaf tak tahulah.

p/s: Cerita ini hanya boleh difahami oleh org2 yang tertentu. Yang tak faham buat-buat faham jer.

Monolog dalaman: Macam pengecut!!! (ditujukan kepada empunya yg post entry nie)

Monday, July 12, 2010

1st day PHY 3103

Dr. M: I'm your course co-ordinator for PHY 3103. In this course, we will be learning only bout motions and just the basics.

Dr.M:hey, u! What's this? (sambil menunjukkan ke arah lampu)

Student: Lamp

Dr.M: If u ask your three years old brother or sister they will also give the same answer. As a university student, your answer should be like a university student. If u ask me I will answer, i saw the particles are colliding.

Satu kelas tergelak.

Dr. M: What is F=ma?

Student:force is mass times acceleration.

Dr. M: If u give that type of answer, it's wrong. It is maths not physics.

Satu kelas terdiam.

Dr.M: What is the difference between distance and displacement?

Student A: Distance is the actual path. Displacement is the shortest path.

Dr. M: Okey, u come here. Near me.

Student A pun jalan ke arah dia.

Dr. M: Now walk 10 steps.

Student A yang blur2 tergamam kejap.

Dr. M: Just walk.

Student A pun jalan 10 langkah.

Dr. M: OK. Now come back to the actual position.

Student A balik ke position asal.

Dr. M: Now, walk five steps to the right.

Student A pun jalan.

Dr. M: Now, back to your position. So, can you'll see the difference? Which is displacement and which is distance?

Satu kelas macam kena kejutan 12 volt.

Dr. M: This is all about physics. You are learning something that you can't see.

Lepas tu, Dr.M pegang pen.

Dr. M: Why is this pen doesn't fall down?

Student B: Sbb ada geseran.

Student C: Because it has frictional force.

Dr. M: Just the basics first. You should answer because the velocity is zero. The acceleration is zero as a physics student.

Rasa macam nak terguling-guling time nie.

Dr. M: What is your weight?

Student D: 52 kg.

Dr. M: Is her answer correct?

Student E: Yes.

Student F: Yes.

Dr. M: It is wrong. I asked you the weight not the mass. You need to multiply 10 and 52. It is not your fault. Our system have used to it. So what should you do when you need to fill in the weight part in the forms?

Semua student tundukkan kepala. Takut kena tanya.

Dr. M: You should correct that part. Replace the word weight with mass.

Satu kelas tergelak.

Dr. M: Why you'll are coming to university? Just because your parents asked to do so? Or to get a degree?

Student G terdiam. Takut nak jawab. Mungkin fikir apa perangkap lepas ni.

Dr. M: If u ask me, i will say, i came to the university to get a 1st class degree. Not just to get a degree. Everyone can obtain a degree.

Dah kecut perut time nie.

Dr.M: Today,you have 100% marks. You have what?

Students: 100%.

Dr. M: Make sure you say the word percent. So, don't let other people to interfere your percentage. Make sure at the end of this course you can maintain it. Don't let it become 40%.

Dr. M: Make sure on this Wednesday you come early to the lecture. If you are late more than 15 minutes I might lock the door.

THE END

p/s: Cerita ini bukan berniat untuk memperli tetapi berniat baik. Mungkin sedikit berbeza dengan apa yang disampaikan sebentar tadi tetapi mesejnya adalah sama.

Monolog dalaman: Mr. Fizik, I'm trying to love you! Don't dissappoint me, ya!