Pages

Wednesday, December 15, 2010

High School Musical atau Hogwarts???

Assalammualaikum.....

Erm, pernah tak sesiapa antara kita yang pernah teringin nak sekolah macam kat bawah ini....

Atau nak sekolah macam Harry Potter?


Apa?? Tak nak?? Mesti tipu kan. Aku pasti bila korang tengok movie nie korang mesti teringin kan nak sekolah macam tu? Tak ada tension-tension. Nyanyi-nyanyi dan lepak-lepak. Tapi possible ke??? Ha...di sinilah aku nak kongsikan satu kisah benar. Baru ni aku baca novel negeri 5 menara. Kalimat yang selalu disebut "Man Jadda Wajada- siapa yang bersungguh-sungguh pasti akan mendapat hasilnya." Kalimat yang biasa menjadi luar biasa apabila kita merenung dan mengahayati definisinya.

Pondok Madani atau nama sebenarnya Pondok Modern Darussalam Gontor terletak di Jawa Timur. Sebuah pondok yang aku kira buka pondok biasa tetapi pondok yang luar biasa yang melahirkan ummah yang berguna untuk dunia dan akhirat.

Di PM mereka tidak diberikan ijazah atau ikan tetapi mereka memberikan ilmu dan kail. Di setiap halaman novel ni pasti ada kata-kata hikmat. Mereka memberi ilmu dengan ikhlas maka mereka perlu mendapatkan ilmu degan iklas. Dengan prinsip inilah para pelajar PM dapat belajar dengan bersungguh-sungguh.

Di pondok mereka hanya belajar al-Quran?? Langsung tidak tepat. Bahasa utama yang perlu mereka tuturkan di pondok ini ialah Inggeris dan Arab. Setiap minggu kena sediakan teks pidato bahasa inggeris dan arab. Wat pidato? Iyer, pidato in ENGLISH n ARABIC. Jika terkeluar bahasa Indonesia pasti akan dihadapkan ke mahkamah PM. Kokurikulum setiap hari, ya!!

Kain pelekat hanya dibenarkan untuk waktu solat. Waktu tidur pun kain pelekat tidak dibenarkan.

Kini, para pelajar lepasan PM berada di seluruh dunia. Penulisnya sendiri a.Fuadi merupakan bekas wartawan yang pernah melaporkan berita secara langsung ketika serangan 11 September dari Pentagon, White House dan Capitol Hill. Beliau berjaya mendapatkan biasiswa untuk menyambung pelajarannya di George Washington University dan University Of London selepas menamatkan pengajian di PM.

Negeri 5 Menara- bagaimana lima sahabat ini berjaya di setiap negara yang mewakili setiap menara itu. Bagaimana pelajar-pelajar lepasan pondok berjaya di negara barat? Tidak mempunyai ijazah bukan halangan untuk merealisasikan impian mereka.

So, kawan-kawan apa lagi. cepat pergi cari buku ni. Hanya RM 20.00 dan boleh didapati di kedai buku berhampiran.


p/s: time kasih pada kak fathanah yang promote buku nie..=)
maklumat lanjut pasal PM atau N5M tanya pak cik google k...

19 comments:

  1. azee sudah baca ini novel? saya punya trilogi yang kedua: Ranah 3 Warna

    ReplyDelete
  2. wah..faiz baca juga novel ini? saya sangat2 minat novel ni...bila rasa down saya baca novel ini...yang ranah 3 warna masih belum kluar di malaysia jika saya tidak silap.....saya tringin hendak melawat ke pondok modern itu..=)

    ReplyDelete
  3. iya azee, saya sudah baca novel negeri 5 menara dan ranah 3 warna.. kedua novel ini penuh motivasi.. kalau di N5M : man jadda wa jada, di R3W : man shabara zhafira :).. pondok madani ada di east java, 8 hours from jogja by bus.. kalau di malaysia novelnya berbahasa apa azee??

    ReplyDelete
  4. owh....di malaysia dalam bahasa melayu juga...bahasa malaysia...8 hours from jogja...huhu...ari tu aliffah bertemu dengan alumni pondok modern itu di UPM....saya suka baca novel2 dari indonesia kerana mesej yang disampaikan sangat bagus....=)

    ReplyDelete
  5. saya kira masih dalam bahasa indonesia :) .. aliffah bertemu author N5M?? saya sendiri tak pernah bertemu :( .. azee sudah banyak baca novel dari indonesia ya? kalau mahu, bolehlah saya kirim R3W ke azee.. tapi masih bahasa indonesia.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. bukan author nya...junior kepada author nyer..=)...saya biasa baca novel karya habiburrahman...dan yg terbaru negeri 5 menara...yang banyak baca buku2 dari indonesia ialah kak fathanah yang kelmarin masa malam dialog dia memberikan presentation mengenai fakulti sains....eh tak apa..nnti saya beli di malaysia selepas keluar di malaysia...=)

    ReplyDelete
  7. owh.. ya ya ya.. saya faham :) .. suka habiburrahman (kang abik) juga?? yang pernah azee baca pasti banyak: ayat2 cinta, ketika cinta bertasbih, dalam mihrab cinta, bumi cinta ?? kalau kang abik semua tentang cinta :p .. tiga yang awal sudah jadi movie.. pernah tengok movienya juga ke??

    ReplyDelete
  8. saya cuma sempat membaca ayat2 cinta dan bumi cinta..lagi dua saya tak sempat baca lagi...movie cuma ayat2 cinta yang udah saya nonton..tgu la cuti sem nanti br nk start baca balik novel2 balik....=)

    ReplyDelete
  9. bagaimana pendapat azee tentang bumi cinta?? ceritanya bagus, tapi saye rasa tak pantas kalau jadi movie :(

    ReplyDelete
  10. bumi cinta cerita nya sgt bagus...saya benar2 tertarik dengan watak utamanya...benar2 dirinya diberi pelbagai cubaan..namun Allah Maha Kuasa melindungi dia....udah ada movie nya ke?

    ReplyDelete
  11. yupz.. sangat bagus ceritanya.. begitu berat cobaan di negeri rusia, namun watak utama mampu mengendalikan dirinya.. belum ada movie nya azee.. mungkin sulit untuk dijadikan movie.. azee, saya baru saja posting di blog, barangkali azee berminat membaca, sila klik >> http://bit.ly/fZd3wk ..terimakasih :)

    ReplyDelete
  12. yup2..stuju..iya pasti dulit untuk dijadikan movie..saya sudah baca blognya faiz...menarik...=)...tahniah sudah berjaya menderma darah....darah kita jenisnya sama...=)

    ReplyDelete
  13. hehehe..saya masih perlu belajar dengan baca2 blog orang lain, macam punya azee yang sangat bagus.. alhamdulillah, terimakasih azee, ternyata azee golongan darah A juga.. pernah derma darah juga?

    ReplyDelete
  14. haha..saya pun masih belajar lagi menulis blog....masih tidak punya pengalaman yang banyak..tapi faiz punya juga sgt bagus...saya pernah cuba untuk menderma darah tetapi tidak boleh kerana tahap hemoglobin saya rendah..hhuhu...

    ReplyDelete
  15. huhu..saye masih amateur untuk nulis blog, newbie..hehe..tapi insyaAllah saye selalu cuba untuk dapat selalu baik dari hari ke hari..saye ingin menulis cerita di UPM kemarin, tapi confuse kerana banyak sekali cerita selama di UPM :) .. i'd like to tell day by day, maybe.. :D

    ReplyDelete
  16. xpe..kita blaja secara sedikit demi sedikit...=)..iya..cerita UPM saya rasa perlu ditulis secara berepisod..terlalu banyak kan? hehe...tak sabar untuk membacanya.....=)

    ReplyDelete
  17. azee juga tulis laa.. :)

    ReplyDelete
  18. hehe..saya baru dapat soft copy semua gambar2 dari zul..nanti saya tulis ya..=)

    ReplyDelete
  19. I'll enthusiastically wait 4 ur narration :)..hehehehe :D

    ReplyDelete