Pages

Saturday, April 14, 2012

Bumi Cinta


Assalammualaikum!

Kali ini nak cerita mengenai novelis yang tak asing lagi dalam dunia novel. HABIBURRAHMAN EL SHIRAZY- BUMI CINTA. Novel ini aku beli masa pergi Jakarta pada tahun 2010. Tak sangka dah dua tahun berlalu. Dah lama aku baca novel ni juga tapi aku bagi Hamizah pinjam baru hari tu aku dapat balik.

Kisah seorang hamba yang taat pada perintah Allah s.w.t yang telah datang ke Bumi Rusia untuk menuntut ilmu.  Dia telah diuji dengan pelbagai dugaan yang sangat berat. Kawannya juga setelah tiba di Rusia mula berkiblatkan ajaran Barat yang ternyata memesongkan akidah. 

Di dalam menuju kejayaan, dia telah duji dengan wanita yang banyak mengodanya. Melihat kepandainnya, ketaatannya pada Allah begitu ramai wanita yang jatuh di kakinya. Namun, berbekalkan iman, dia berjaya mengharungi semua ujian tersebut. Dia nyaris-nyaris diperangkap sebagai seorang pengganas tetapi Allah Maha Berkuasa menyelamatkannya.

Kisah yang banyak membuka mata. banyak maklumat mengenai negara-negara barat dan taktik-taktik yang mereka gunakan bagi menjatuhkan umat Islam aku perolehi daripada novel ini. Bagi aku novel ini novel lima bintang.


4 comments:

 1. saya jadi tahu perkongsian negara-negara barat dari novel ini..yang menarik adalah bagaimana seorang pemuda boleh teguh keimanannya meskipun hidup di lingkungan yang mayoritas nonmuslim..

  ReplyDelete
 2. Ya, betul faiz..saya punya banyak maklumat dari novel ini...mengenai agenda nobel prize juga saya dapat tahu dari novel ini....

  ReplyDelete
 3. itu novel azee beli di jakarta ya? wah boleh berbicara bahasa indonesia ya azee :)

  ReplyDelete
 4. yup...di toko gramedia x silap....hehe...lama juga saya mau habiskan novel itu sukar sedikit mau memahaminya...lepas ini ke jakarta mau cari lagi novel2....novel dari indonesia sangat bagus ceritanya...saya suka melihat sifat juang yang dimasukkan dalam novel2 indonesia......=)

  ReplyDelete