Pages

Monday, July 16, 2012

Penjelajahan ke Pulau Mutiara Bahagian 1

Assalammualaikum.....

Ok kali ini baru nak mulakan cerita mengenai penggembaraan kami ke Pulau Pinang. Aku dan Faridah telah sama-sama memilih Pulau Pinang untuk membuat latihan industri kami.Latihan Industri ini merangkumi 4 jam kredit. 

Aku dengan Faridah mula-mula fikir tempat yang macam-macam nak buat LI. Sekali bila tengok list ada nampak Doping Control Centre. Aku pun mulalah bagi idea gila kat Ida. Jom, kita jelajah penang pula. Matrik kat johor, Universiti dah kat selangor, aku tinggal kat KL jadi apa kata kita ke utara pula. Ida pun setujulah dengan idea gila aku. 

Mula-mula hantar permohonan buat surat bagai. Agak lama juga tunggu. Selepas 2 bulan telefon dapatkan pengesahan. Alhamdulillah, permohonan kami berdua diterima. 

Lepas itu, sibuk dengan lab, exam maka tibalah hari yang mendebarkan. Kami pun mulakan perjalanan kami. Plan asal aku nak drive sampai ke Penang tapi mak cik aku tak bagi pula. Terasa juga macam budak-budak lagi. 

Dengan mengangkut beg-beg besar kami pun naik Nice Executive Coach. Bas ini sediakan perkhidmatan ke Singapura, Pulau Pinang, Terengganu, Kota Bahru, Johor Bahru, Kuantan. Bas ni selesa nak duduk dan boleh adjust seat dia macam flight. Sebelum menunggu untuk bas kita boleh tunggu di balai menunggu dan akan ada kopi atau teh disediakan. Selepas beberapa minit bertolak bantal, makanan dan minuman disediakan. Memang selesa macam duduk dalam flight. Untuk maklumat lanjut mengenai bas ini bolehlah rujuk di sini.


Inilah bas yang kami naik.



Faridah semasa di ruang menunggu. 



Gambar masa ni dah lepas Jalan Duta.



Sampainya di Penang pergi cari makan. Sebelum rasa nasi kandar kami try nasi beriani dulu. 


Hari seterusnya kami pusing ke Teluk Bahang. Tiba-tiba nampak ada event. Penang Dragonboat Festival yang diadakan di Teluk Bahang dam. Laju-laju park kereta dan kami pun usha la. Masa kami turun tu dah nak habis dah. 













Selepas pusing-pusing ambil angin aku dengan Ida gerak pergi bilik Ida di USM. Tempat dia sangat lawa kot. Macam duduk dekat apartmen je rasa. Pemandangan bila buka tingkap je lawa. Sejuk je mata memandang.



Bawah blok Ida. Ida di Saujana. 




Bilik Ida. Smart lah aku rasa.


Ada lif sebab bangunan ni sampai 10 tingkat.





Mesti kau orang pelik kan kenapa aku tunjuk bilik Ida tak tunjuk bilik aku. Huhu..aku tak duduk asrama. Aku duduk rumah mak cik aku. Rumah mak cik aku depan USM je. Pagi-pagi aku drive pergi ambil Ida gerak pergi Doping Control Centre. 



Seterusnya malam itu kami pusing area George Town untuk event Penang Heritage Day.
Gambar di atas menunjukkan contoh kedai pada masa dahulu. 


Kambam Ottukadai yang bermaksud kedai kampung.


Konsert nasyid 



Posing depan Masjid Kapitan. Alamak terkabur plak.


Ok, this is better kot.




p/s: Dah nak tiga minggu aku duduk Penang. Aku dah mula rindu KL sebenarnya. Huhu....Tunggu next entry untuk cerita pasal Doping Control Centre, ya.

Adios...






2 comments:

  1. salam...saya nk tanya..kalau kita buat intenship training kt CAATS USM..penginapan memang disediakan atau kita kna cri sendiri??

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam... kena cari sendiri. boleh try untuk mohon bilik di desasiswa saujana. yuran kena bayar sendiri...

    ReplyDelete