Pages

Monday, December 23, 2013

Hiasan katil & tempat letak keychain

Assalammualaikum semua.

Dah lama juga tak post gambar berkaitan organizing ni. Kali ini nak share hiasan yang aku letak atas katil bilik aku. Dinding bilik aku warna purple atau ungu. Cadar-cadar aku biasa aku pilih warna pink. Konon-konon purple-pink la. Very the gegurl. Aku tak tahulah hiasan aku ni ikut tema apa-apa. Macam kanak-kanak pun ada juga.

Tapi aku gembira je bila masuk bilik aku. Muahaha.




Tadaaa. bajet suprise..haha. Dua rak buku ala-ala side table. Sebuah katil plus hiasan-hiasan kanak-kanak ribena aku. Aku tangkap gambar pakai henpon aku yang cikai je so tak adalah clear sangat gambo.


Lampu yang kat katil tu aku beli masa pergi konvensyen bidadari. Ada booth tu jual lampu ni. Aku memang pantang tengok lampu-lampu comel ni. Wajib beli. Haha. Harga RM 50. Abaikan buku-buku yang berselerak kat rak tu. Tak menyempat nak susun lagi. Tunggu last paper. Baru nak susun-susun balik.


Ni hiasan dekat dinding tu. Ada yang aku beli kat daiso. harga RM5. Yang nampak besar-besar warna hijau purple tu aku beli kat kedai buku chapter one harga RM 6. Yang wall sticker bunga tu aku beli kat Pesta konvo UPM harga RM 2.50. Rama-rama tu sepupu aku cilok dari pelamin kawin sedara dia.. Huhu. Yang bintang-bintang tu atau kata lain shuriken tu sepupu aku buatkan pakai kertas warna.


Semua tu aku letak guna tack-it ni. Nak guna double tape takut rosakkan dinding kalau nak buang hiasan tu nanti. 


Ni sebelah katil aku. Ruang aku letak hadiah-hadiah aku yang comel. Keychain-keychain yang kawan-kawan aku bagi aku letak kat sini. Tempat letak cawan mak aku sebenarnya. Aku angkut masuk bilik. 


Oh ya lupa nak cakap. Lampu comel kat katil tu aku lekat guna benda kat bawah ni. Aku tak tahu nama dia apa. Katil aku tak boleh nak tahan lampu tu jadi aku tak tahu nak buat macam mana. Sekali masa pergi kedai nampak benda ni terus terfikir nak letak kat katil. 


Ok semua bye bye.



Saturday, December 14, 2013

Patrick McGrath: Trauma

Assalammualaikum....

Done reading the first book yang diangkut dari big bad wolf 2013. Agak slow gila aku sekarang ni nak baca novel-novel sebab tengah komited dengan benda-benda lain. Still a full time student, part time driver dan lain-lain. Jadi, masa jadi limited. 

Lama dah tak review novel kat hydrogenbond. Rasanya big bad wolf yang lepas aku tak review pun mana-mana buku. AArrrghhh.. rasa loser sangat. Busy dengan macam-macam masa tu dengan final year project lagi. 

So here we go. Trauma. Novel ni ada orang pilihkan untuk aku. Agaknya dia pun dah penat tengok aku tawaf-tawaf tapi tak ambil-ambil lagi buku yang minat. Sekali masa balik, ambik kau. Lebih dari bajet. Haha. 



Aku sekarang ni memang dah sangat kureng nak baca novel-novel cinta. Aku pun tak tahu kenapa. Nak kata faktor umur rasanya tak adalah tua sangat. Haha. Tapi memang beza la citarasa aku nak pilih novel dulu dengan sekarang. Dulu aku suka baca novel cintan-cintun sekarang aku suka baca novel-novel yang macam misteri, bunuh-bunuh, science. Genre-genre yang dulu aku kategorikan sebagai 'only boring or nerd people reads'. 

Kan dah kena batang hidung sendiri. Ok, back to this story. Kisah seorang ahli psikologi atau psychologist. Kisah yang dia lalui dalam merawat pesakit-pesakit dia. Dia sendiri ada masalah peribadi dengan keluarga dia sendiri yang leads kepada perpisahan dia dengan isteri dia. Trauma yang melanda dia sejak kecil mencorakkan dia apabila dia sudah dewasa. Kebetulan dia merawat pesakit-pesakit yang mengalami masalah seperti dia sehingga terbawa-bawa kepada mimpi-mimpi buruk. 

Kebanyakan pesakit dia akhirnya membunuh diri kerana tidak mampu untuk menanggung trauma yang mereka hadapi. Sebuah cerita yang aku rasa menambah pengetahuan aku mengenai psikologi tapi sad ending.   

Bila aku fikir sejenak, aku terbayangkan benda ni. Apabila kita percaya bahawa ada kuasa yang lebih besar dari Alam ini iaitu Allah s.w.t dan terima segala qada' dan qadar yang ditetapkan oleh-Nya pasti kita akan peroleh ketenangan. Sehebat mana seorang manusia akhirnya kepada Allah juga dia harus mengabdikan diri kerana disitulah adanya ketenangan dan kebahagiaan. 

Adakalanya, kisah cerita dari barat boleh kita gunakan untuk mendapatkan pengajaran.

Sunday, December 8, 2013

Big Bad Wolf 2013: Mission accomplished


Assalammualaikum..

Buku-buku yang sempat di angkut masa big bad wolf semalam. Aku nak mencari buku Nora Roberts tapi tak jumpa. Aku rasa ada je tapi mungkin aku tak pusing habis. Hari Sabtu ramai orang, agak sesak nak pilih-pilih. Poket pula dah nak nipis sekarang ini. Jadi, kawal habis aku punya nafsu. Huhu. Yang ni pun aku dah letak-letak. Sekali ada orang tu buat suprise. Pergi ambil balik senyap-senyap dan bayar. I'm touched.

Kali ni aku rasa lagi banyak koleksi buku yang mereka jual. Ada buku bahasa melayu pun macam motivasi, novel melayu dan buku-buku agama. Novel-novel inggeris pun lagi banyak choice dari tahun lepas. Bila masuk tempat-tempat yang banyak buku ni ada satu perasaan yang sangat gembira. Kalau bagi aku duduk sana satu hari suntuk pun aku sanggup. Mungkin penangan abah aku. Dari aku kecil abah aku dah bawa aku pergi kedai buku. 

Dari kecil abah aku akan bawa pergi kedai buku kat Bangsar. Pustaka Bangsar tak silap nama kedai tu. Dari aku kecil sampailah dah besar panjang kedai tu banyak simpan memori untuk aku. Masa mak aku pergi beli barang dekat TMC (sekarang jadi giant) aku dengan abah aku akan tunggu dekat kedai buku tu. 

Aku akam ambil satu-satu buku dan baca. Bila nak balik abah akan tanya nak ambil buku yang mana. Aku pun laju-laju akan pilih buku. Biasa aku ambil majalah kuntum dulu. Lepas tu layan komik kawan. Lepas tu beli asuh. Masa masuk form 4 beli majalah fokus SPM. Hari tu aku tengok ada lagi majalah tu. Teringat zaman-zaman dulu. Memories.

Tapi zaman sekarang aku tengok budak-budak lagi preger main gajet-gajet. AKu rasa masa aku darjah tiga empat aku dah start khatam buku enid blyton, nancy drew. Tapi budak-budak kecil sekarang lagi prefer komik-komik yang pendek-pendek. Jadi, bila aku nak ajar sepupu-sepupu aku buat karangan jadi karangan bahasa tak formal. Hhhmm..diorang pun tak minat sangat nak membaca lagi minat nak main game dengan apps yang banyak-banyak dalam smart phone. Sedih rasa. 

Wednesday, November 27, 2013

Perfume, Pemuda Syria dan Oudline

Assalammualaikum...

Hari tu aku stress tetiba. Seolah-olah macam nak campak je buku-buku semua. Lagi -lagi buku Kimia Tak Organik. (Mampus aku kalau Dr. I baca.) Lalu aku pun pergi bilik abah aku. Tujuan aku pergi bilik abah aku pun kurang pasti tapi macam tetiba terfikir kalau wangi-wangi sedap sikit. 

Aku pandang perfume aku macam tak ada potensi nak menenangkan aku saja. Lalu aku pergi meja abah aku dan ambil minyak wangi sikit calit-calit dekat leher dan tangan. Aku hidu sepuas hati. Lepas tu rasa tenang je nak  study. Rasa nak belai-belai je buku kimia tak organik tu. (over punya perasaan). Serius aku rasa tenang.

Cuba teka aku pakai perfume apa?



Mesti korang kata. Lerr. Minyak attar ke? Pada mulanya sebelum aku pergi Oudline aku pun macam tak fikir sangat pasal minyak attar. Bajet western la kan pakai perfume branded je. 

Nama minyak attar ni ialah Sweet Honeymoon. Masa aku dengan uncle dan mak cik aku pergi jalan-jalan kami singgah kat Oudline kat bukit bintang. Baru aku tahu ni salah satu bidang dalam kimia. Sebenarnya cara mereka proses dapatkan minyak attar ni sama cara dalam lab organik kita belajar extract essential oil. 

Rupa-rupanya macam-macam bau ada dalam minyak attar ni. Nama pun siap ada nama Paris hilton la, justin bieber la (betul ke x aku eja tu. huhu). Bau dia serius gua cakap wangi macam perfume yang kita beli dekat shopping complex.

Harga pun jangan fikir murah beb. Ada tiga kualiti. Yang murah, sederhana dan mahal. Yang murah cair, sederhana pekat sikit, yang mahal pekat gila. Kalau kau calit kat baju dah basuh 10 kali pun tak hilang aku rasa. 

Ok, balik pada cerita asal yang aku nak cerita. Aku pun masuklah dalam kedai Oudline ni. Aku nampak botol-botol comel macam reagent pun ada. Sekali nampak batang-batang kayu macam kat lab aku. Aku pun tanyalah apa method guna nak extract. 

Promoter tu cakap guna distillation. Kalau awak tahu apa tu essential oil itu method yang guna distillation la. Aku pun angguk. Tetiba minat gila kan. Mak cik aku pun cakaplah dengan promoter arab tu yang aku ni student kimia. 

Excited promoter tu. Rupa-rupanya dia pun student chemistry juga siap ada master dalam environment lagi. Lepas dia cakap macam tu saja dia dengan uncle aku start cerita dalam bahasa dorang. Lupa nak cakap uncle aku orang arab kahwin dengan mak cik aku. 

Tetiba, perbualan mereka jadi serius. Aku dengan mak cik aku tak faham apa-apa dah. Kitorg siap gelak-gelak lagi tengok nama-nama perfume yang lain.

Lepas tu, dia pun cerita lah pasal kayu-kayu guna untuk bau-bau semua. Rupa-rupanya Malaysia antara pengeluar minyak attar yang terbesar di seluruh dunia sebab pokok-pokok banyak dari sini dengan lagi satu negara aku terlupa. Yang banyak kita beli kat Mekah Madinah sebenarnya daripada Malaysia. Aku macam SERIUSSSSSSS???

Keluar dari kedai tu aku macam teringin pula nak kerja dalam makmal dorang. Mesti wangi je kan. Haha. Keluar dari kedai tu baru uncle aku cerita rupa-rupanya promoter tadi ialah dari Syria. Dia ada kedai sendiri dekat Syria. Satu hari bangunan yang ada kedai dan rumah dia terkena bom. Pak cik, mak cik dan sepupu-sepupu dia terkorban. 

Kerajaan Malaysia bagi sokongan pada mereka dan bagi mereka datang ke Malaysia. Dia baru 4 bulan dekat Malaysia. Tak sangka di sebalik senyuman dia ada terselit kesedihan yang begitu mendalam. Dia tahu banyak pasal industri minyak attar ni sebab dekat Syria dia dalam industri ni dekat 14 tahun. 

Moga Allah memberkati hidupnya. Dalam sekelip mata dia kehilangan segala-galanya. Lepas tu aku terfikir satu benda kita selalu belanjakan wang beratus nak beli perfume yang branded-branded dekat negara barat why not kita sokong industri orang Islam. Dijamin tanpa was-was boleh pakai pergi solat. Bau pun boleh dapat macam-macam. Aku ada dalam kedai tu dekat setengah jam kot. Aku rasa ada dalam 15-20 orang keluar masuk. Semuanya arabian datang beli. Dorang macam dah tahu kedai tu dan senang je order dan beli. Rasa macam bangga gak orang arab datang malaysia beli minyak attar.

Bodyshop, Crabtree semua tu pun pakai method yang sama nak dapatkan perfume tu. Hurm, kena fikirkan lepas ni. Ni website Oudline



Tuesday, November 26, 2013

3 hari 3 malam nak sampai Kompleks Kraf Kuala Lumpur

Assalammualaikum, semua!!!

Tahu tak satu benda? Tak tahu? Yalah, tak mula nak cerita lagi kan. Masa bulan Ogos yang lalu aku dengan pak cik dengan mak cik aku dari Canada pusing-pusinglah satu Kuala Lumpur guna public transport. Aku pun tumpang kaki jadi ala-ala tourist kat Kuala Lumpur yang aku sendiri dah duduk dekat 19 tahun. Biasalah tempat sendiri tak pernah pergi bila orang luar datang baru nak ikut pusing sekali. 

Al-kisahnya, 3 hari 3 malam mak cik aku sibuk nak pergi Kompleks Kraf ni. Aku dalam hati aku pelik juga la apa lah yang ada kat sana sampai mak cik aku kata kat sana dia nak beli semua cenderahati. Hari pertama pergi Pasar Seni tanya dengan information counter macam mana nak pergi. Diorang kata ada bas akan tunggu kat bus stop boleh follow je. Tunggu punya tunggu tak ada pun sampai. So, kitorang malas nak tunggu lagi terus cancel dan pergi pusing Times Square. 

Hari kedua plan lagi nak pergi lagi tapi tak jadi kami pusing tempat lain. Hari ketiga mak cik aku tekad nak pergi juga. Kami pun tanya dengan information counter dekat pavilion pula. Dia kata guna skywalk pavilion lepas tu akan jumpa jalan conlay. Kompleks kraf tu kat jalan conlay. 

Kitorang pun gigihlah jalan guna skywalk tu. Aku baru tahu kewujudan skywalk yang connect dari pavilion sampai klcc. Ada air-cond lagi. Tak payah nak panas-panas redah jalan yang banyak kereta. Tapi makin kami jalan punya jalan macam pelik. 

Melalui map yang kami ada macam tunjuk semakin jauh pula jalan conlay tu. Kami pun tanyalah dengan guard yang jaga skywalk tu. Rupa-rupanya foreigner pula. Tak faham bahasa sangat. Tapi dia baik. Dia panggil kawan dia yang fasih sikit bahasa inggeris suruh tunjukkan. Kawan dia tengok-tengok map kata ni dah terlebih jalan ni. Awak kena patah balik. Turun dekat bukit bintang. 

Kami pun turunlah dari skywalk tu.
Gigih tahu tak kami jalan.Lalu dekat kawasan-kawasan construction. Dengan rasa seriau takut dengan construction worker. Kami pun jalan punya jalan sampai kat satu kawasan kondominium. Kami tanyalah dekat guard yang jaga dia pun foreigner gak terus geleng tak tahu. Tapi sekali ada technician kut datang masuk dalam guard house tu. Guard yang foreigner tu terus panggil kami. Kami pun tanyalah dengan brother tu.

Brother tu kata kalau ikut kanan jauh baik ikut kiri. Pastu siap pesan lagi 

" Hati-hati ya, kak. Tempat ni banyak kes ragut."

Pergh..lagi seriau lepas dengar brother tu cakap. Kami pun terus jalan dengan jalan. Ikut direction yang brother tu cakap. Dia kata lepas belok kiri jalan straight akan nampak Hotel Royale Chulan, belah kanan hotel tu akan nampak komplek kraf.

Aku dah penat gila masa ini. Sekali bila jumpa Hotel Royale Chulan ni rasa nak menangis dah. Kat bawah ni bangunan Royale Chulan.


Sumber: Google Image


Akhirnyyyyaaaaaaaaaaaaaaa.....................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Kompleks Kraf Kuala Lumpur

Bila dah sampai sini baru aku tahu kenapa mak cik aku beria-ia nak datang sini. Barang-barang dekat sini murah dan berkualiti. Sangat sesuai kalau nak bagi hadiah kat kawan-kawan yang kat luar negara tu. Ada macam-macam lagi. Ada kedai cenderamata, butik yang jual songket, batik, mutiara sabah, muzium dan perkampungan kraf. 

Kalau korang bawa pelancong luar WAJIB datang bawa sini sebab tempat ni sangat eksklusif untuk beli cenderamata. Tak payah nak takut nak tawar-menawar sebab tempat ni fixed price dan dalam masa yang sama memang harga yang berbaloi. 

Dekat perkampungan kraf ni ada gerai-gerai yang buat demonstrasi buat batik, buat seramik, ukir kayu, lukisan dan sebagainya. Boleh kata kita boleh tunjuk mini Malaysia kalau datang sini. Surau dia pun lawa dia buat. Macam rumah kampung. 



Ni mesin gedegang yang jual cenderamata. First time tengok aku agak jakun la. Aku biasa dengar kat Jepun yang ada macam ni tak sangka kat Malaysia pun ada macam ni. 

Dewan yang boleh buat majlis perkahwinan.

Cantik kan buaian ni. Aku naik gak. Hee. Rasa macam nak suruh abah buat satu kat rumah je.





Ni pun buaian juga. Ala-ala beca. Belakang tu dia buat macam basikal.


Kalau nak tahu dengan lebih lanjut boleh rujuk website ini. Bolehlah tengok untuk dapatkan waktu operasi dan apa yang ada semua.

Dah habis pusing-pusing semua. Uncle aku tengok balik map kata kita try ikut jalan lain. Rasa macam jalan yang kita ikut ni jauh sangat. 

Dan dalam masa 10 minit kami dah sampai ke pavilion semula. Uwaaaaaaa. Nak menangis. Sebenarnya jalan dekat saja. Kami yang ikut jalan jauh. 

     Ini ialah jalan yang sepatutnya kami ikut tapi kami ikut jalan macam arrow kat bawah ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
.


Jauh gila kut. Penat betul bertawaf segala bangunan.


Kalau ikut dari entrance gambar di bawah ini. Korang jalan straight je. Akan nampaklah bangunan tu. Tak payah tawaf macam kami.



Sebenarnya ada banyak cara nak ke sana. Aku ada google baru-baru ni. Tapi entah hari tu gigih pula 3 hari 3 malam mencari. Yang lawaknya semua orang Malaysia termasuk aku tak tahu nak pergi sana. Huhu.

Monday, November 25, 2013

Tips Presentation Power Point 3

Assalammualaikum...

Ini presentation slide kumpulan aku masa aku ambil etika dan nilai dalam pengajaran dulu. Aku rasa seronok dengan kelas ini sebab lain dari kimia. Dapat refreshkan otak selepas duduk dalam atmosfera yang penuh dengan formula-formula, kimia-kimia bagai. Haha.

Kat bawah ini slide yang aku buat dengan bantuan kawan aku wani. Aku google untuk dapatkan idea yang cun. Aku ni macam biasalah bila buat slide tak suka pakai template yang sedia ada. Aku suka create sendiri. Baru puas hati.
















Alhamdulillah, presentation kami antara dua kumpulan yang dapat markah tertinggi. Berbaloi rasa bila tengok markah. 

Sunday, November 24, 2013

Prof. Dr. Gwendoline: Behind every man there is a woman but...

Assalammualaikum...

1 November 2013 hari tu aku rasa honoured sangat bila dapat pergi ke Syarahan Inaugural Professor Dr. Gwendoline Ee Cheng Lian. Siapa tu? Beliau ialah supervisor aku masa aku buat Final Year Project dulu. Seorang yang sangat berdedikasi dan sangat sayangkan pelajar-pelajar dia. Aku pernah kelas dengan beliau untuk Kimia Organik 2 dengan Tajuk Khas Kimia Organik.  

Apa itu syarahan inaugural?

Syarahan inaugural ialah secara ringkasnya summary penyelidikan yang setiap professor kena buat sebelum mereka bersara. Mereka akan simpulkan dalam masa 1-2 jam lecture apa yang telah mereka buat sehinggalah mereka mencapai taraf professor. Tetamu kehormat yang terdiri daripada Naib Canselor, Timbalan Naib Canselor, Dekan, Ketua-ketua jabatan akan hadir untuk mendengar syarahan ini. 

Team Natural Products 118 Laboratory. Gambar agak blur. Versi yang clear aku tak ambil lagi dari Prof. Ce teka mana satu aku? Hehe.

Apa itu Natural Product Chemistry?

Aku rasa interesting sangat bila dapat pergi ke inaugural lecture nie bila dapat menambahkan pengetahuan lagi pasal Natural Product Chemistry. Natural Products Chemistry ni salah satu bahagian di bawah kimia organik. Kalau nak senang faham lah kan. Macam bodyshop, evelyn & crabtree, burt's bees tu semua ialah natural products. Mereka hasilkan perfume, shampoos, shower gel daripada essential oil yang mereka dapatkan daripada bahan semulajadi. Sebab tu harganya mahal. Nak extract 1 mL oil pun perlukan dekat 1kg crude extracts.

Selain itu, Natural Products Chemistry juga membuat penyelidikan secara saintifik daripada petua nenek moyang kita. Sebagai contoh kita tahu tongkat Ali tu bagus untuk memberikan tenaga kepada lelaki manakalah kacip fatimah tu untuk wanita. Tapi tu kita dengar daripada nenek moyang kita. Kita tak ada bukti saintifik yang mengatakan benda ni betul. Di sinilah, natural product chemist akan membuat penyelidikan secara mendalam dan membuktikan apa yang dikatakan oleh nenek moyang kita itu betul atau salah. 

Bidang penyelidikan Prof aku lebih kepada mencari compounds yang ada bioactivity. Macam cari anti-cancer, anti-HIV, anti-inflammatory daripada pokok. 

Salah satu research yang dilakukan oleh student PhD beliau, abang Shaari berjaya mengeluarkan satu compound baru yang diberikan nama mangosharin yang dikeluarkan dari pokok Garcinia mangostana atau pokok manggis. Abang Shaari letak nama dia sendiri untuk compound baru yang dia jumpa tu. 

 Sebahagian daripada Team Nat Pro. Aku jadi tukang ambil gambar.



Nampak tak bidang kimia ni macam mana? Luas bidang kimia ni. Boleh masuk dalam bidang biologi untuk cari pokok, masuk bidang medic untuk cek sama ada benda yang kita jumpa tu anti-cancer ke anti-HIV ke. Semua ini melalui kolaborasi dengan pelbagai pihak. Itulah cara bagi seorang penyelidik yang hebat. 

Ok, balik pada syarahan inaugural prof aku. Aku dengan dengan penuh khusyuk syarahan tu sebab minat yang sangat mendalam bidang ni. Masa aku apply untuk buat final year project under natural product aku tak tahu pun apa-apa. Setakat tahu yang benda ni bahan semula jadi tapi lepas aku start membaca, buat sendiri labwork aku betul-betul aku jatuh cinta dalam bidang ni. 

Prof. Dr Gwendoline merupakan professor yang ke 175 yang membuat syarahan inaugural di seluruh Universiti Putra Malaysia. Bagi adik-adik yang mempunyai minat untuk pergi jauh dalam bidang kimia atau bidang apa sahaja pergilah ke syarahan inaugural ni yang disampaikan oleh pensyarah anda dalam bidang yang anda minati. Dari sana anda akan tahu apa kekuatan bidang yang ingin anda ceburi di masa akan datang. Anda akan dapat idea ke mana bidang itu boleh membawa anda. Siapa tahu suatu hari nanti nama anda tersenarai sebagai salah seorang penyampai syarahan inaugural ini.      

Di akhir syarahan, kebiasaannya semua Professor akan mengucapkan terima kasih atau penghargaan kepada semua yang telah memberikan bantuan. Salah satu ayat Prof aku ialah " There is a quote saying, behind every man there is a woman but for me there is a man behind me which is my husband." (lebih kurang lah ayat tu.) Sweet sangat. Husband dan anak prof datang masa tu bagi support sepanjang syarahan tu. 

Oklah itu saja untuk kali ini. Hope it inspires you guys to be a future researcher. =)

p/s: i wish i could say the same thing. muahahaha.

Friday, November 22, 2013

Professor Robin Stokes orang biasa yang menjadi luar biasa.

Assalammualaikum semua..

Lama sekali tak post entry di hydrogenbond. Banyak yang dah berlaku dalam masa beberapa bulan kebelakangan ini. Ada jatuh ada naik. Insya Allah aku akan cuba untuk berkongsi pengalaman yang berguna bagi aku yang aku rasa ingin berkongsi dengan orang lain. Eh, jap. Kenapa aku rasa tulisan aku macam skema saja. Ok, mungkin penangan usia yang makin tua matang kot. Haha.

Profesor Robin Stokes. Siapa? Mungkin kita tak kenal beliau seperti Dr. Sheikh Muszaphar atau Albert Einstein. Tapi beliau merupakan orang yang biasa menjadi luar biasa. Pensyarah elektrokimia aku, Prof Madya Dr Tan Wee Tee bagi inspirasi masa bagi kuliah dalam kelas. Tiba-tiba jadi semangat gila lepas dengar. 

Profesor Robin Stokes ini pelajar biasa sama macam kita. Pergi kelas balik kelas macam kita juga. Duduk untuk peperiksaan. Selepas keluar dari Auckland University College dengan degree dan master beliau bekerja sebagai Pembantu Chemist di salah satu kilang batu arang yang menjadi sumber tenaga pada masa itu.. Lepas tu,  siap pernah kerja lagi sebagai chemist dan menjadi Ketua Chemist dekat Colonial Ammunition Company di New Zealand. Masa beliau kerja ni la beliau mula belajar pasal mesin, pasal instrumen-instrumen. 

Lepas Perang Dunia beliau sambung balik pelajaran beliau di University of Cambridge dan mendapatkan PhD pada tahun 1950. Hasil kajian beliau pada hari ini telah diterima sebagai satu teori. Dan menjadi rujukan kepada penyelidikan-penyelidikan yang dilakukan di serata dunia. Menurut pensyarah aku, beliau pernah datang Universiti Malaya masa beliau ialah degree student untuk bagi lecture. DR aku tu umur dah dekat 50-60 kot. Bayangkan kalau masa dia belajar degree Prof Robin Stokes datang umur Prof tu berapa dah sekarang. Huhu. 

Dekat bawah ini ada nasihat yang Prof Stokes bagi kepada saintis-saintis muda:

Do you have anything to say finally as words of advice for budding scientists?

Experiences I have had during my life have made me think that one of the best pieces of advice you could give to anybody in this field is: if you think you’ve got some strange results, don’t start theorising as to why this could happen; first, go over every detail of your calculations with great care and make sure that you really have got this effect before you say anything about it. Check your results very carefully before you commit yourself to saying anything in public. A lot of people could have benefited by this advice.



Prof Robin Stokes
Sumber google image.

Nak tahu dengan lebih lanjut pasal Prof. Dr. Robin Stokes boleh tengok kat sini dan sini


Lecturer aku cakap kalau Prof Dr. Robin dari kalangan orang yang biasa pun boleh menjadi seorang yang luar biasa. Tak mustahil satu hari nanti nama kita akan disebut-sebut oleh penyelidik-penyelidik di masa akan datang.

Beranilah untuk berangan kerana ia menjadi kunci kepada sebuah impian, pembawa ke arah realiti.



Sunday, July 21, 2013

Tahun Keempat Bacelor Sains (kepujian) kimia + tips presentation (bahagian 3)

Assalammualaikum....

Terkejut tengok tiba-tiba ramai yang datang lawat hydrogenbond. Lagi-lagi adik-adik yang bakal masuk course kimia dan ada juga tanya nasihat mengenai latihan industri dan final year project. Terima kasih banyak-banyak ye sebab sudi membaca blog ni.

Huhuhu. Memang idea asal aku start buat blog sebab nak ceritakan mengenai course ni. Sebab bagi aku course macam medic, engine, architecture ada banyak pendedahan tapi bidang-bidang macam pure sciences macam sangat kurang pendedahan. Biasa orang akan ingat bila ambil course macam kimia, biologi, maths, fizik akan jadi cikgu atau lecturer tapi sebenarnya banyak lagi bidang yang boleh masuk. 

Nak cerita panjang pun aku pun belum masuk ke alam pekerjaan. Baru lagi dalam bidang ni. Jadi, nasihat aku mostly lebih kepada dari apa yang aku belajar dan tengok senior.

Ok, kali ini aku nak share macam mana aku buat slide untuk presentation proposal dengan viva aku masa buat final year project. Slide ni aku buat berdasarkan pengalaman aku dari tahun pertama degree berdasarkan macam mana lecturer buat penilaian. 

Presentation Proposal Final Year Project

Style aku. Aku tak suka pakai template yang sedia ada. Sebab bagi aku macam tu macam boring sikit. Sedaya upaya aku akan cuba untuk create sendiri pakai design sendiri. Nak kata kreatif tu tak adalah tapi aku buat ikut suka aku sendiri. 

Macam slide proposal aku buat ikut kreativiti sendiri tapi ada yang komen nampak suram sebab background hitam. Tapi aku go on je masa proposal sebab tak nak concentrate sangat pada slide. Nak fokus pada content dengan sesi soal jawab.


Cari warna yang terang untuk tulisan. Gambar-gambar yang dipilih pastikan ada kaitan dengan tajuk. 

Macam tajuk aku calophyllum. Aku pilih gambar-gambar yang berkaitan dengan calophyllum. Dengan cara macam ni slide kita tak adalah nampak boring sangat walaupun presentation kita 'dry' sangat.


Elakkan letak ayat panjang-panjang. Cuba explain sendiri. Bila letak banyak ayat satu nampak serabut lagi satu senang examiner nak tembak kita. Dia ada masa nak fikir nak tanya soalan. Tapi kalau kita banyak gunakan ayat kita sendiri untuk explain examiner susah sikit nak tanya soalan susah-susah. Dia akan lebih tanya apa yang kita explain.


Aku suka warna terang-terang. Tak suka sangat warna lembut-lembut. 


Contoh bahagian literature review yang kena lukis structure. Jangan copy paste ye. Nanti bila nak besarkan jadi pecah. So, download Chem Sketch atau Chem Draw untuk lukis structure. Rasanya ada link untuk free download.


Bila nak explain method sebaik-baiknya guna mind map. Nampak lebih kemas dan terus kepada poin. Kita boleh explain ikut kefahaman kita.


Finally, part expected result. 

Next, masa viva aku tukar slide aku. Part awal-awal masih sama cuma aku tukar background supaya tak suram. Nampak ceria sikit. Alhamdulillah prof pun puji kata slide aku nampak clear dan senang nak faham.

Presentation Final Year Project (viva)


Memandangkan colour kuning melambangkan xanthone dengan coumarin maka aku letak background warna kuning. Gambar-gambar pun aku ambil dari calophyllum punya.


Buat ayat pendek-pendek je. Tapi kalau macam terpaksa juga letaklah. Tapi cuba untuk buat ayat sendiri masa nak explain.



Simplifykan result guna tables. Cara macam nie senang nak faham.


Bila letak spectrum, lukis sekali structure compound kat atas setiap spectrum. Macam ni senang examiner nak rujuk. Dalam masa yang sama bila mereka tanya soalan senang kita nak tunjuk.


Masa yang diberikan untuk kita present sangat limited. Dalam masa 10 minit kena habiskan presentation. Jadi kalau nak explain satu-satu akan ambil masa. Aku just pick beberapa peak dan labelkan. Masa present aku just nyatakan peak yang aku dah labelkan. Kalau mereka ada soalan mereka boleh tanya masa sesi Q&A nanti.



Sama juga macam tadi, aku cuma summarizekan dalam kotak kecil. Supaya senang aku nak sampaikan.


Rasanya itulah sedikit yang aku nak kongsikan masa aku buat slides aku untuk proposal dengan viva. Masing-masing ada kreativiti kan jadi gunakan kreativiti anda untuk buat yang terbaik, ya. Kadang-kadang benda-benda macam ni bukan sahaja senangkan kita malah menyenangkan orang yang membacanya. 

Oklah, itu saja untuk kali ini. Selamat berpuasa...=)


p/s: Semangat aku update sampai dua kali hari ini. Haha.