Pages

Sunday, July 21, 2013

Tahun Keempat Bacelor Sains (kepujian) kimia + tips presentation (bahagian 3)

Assalammualaikum....

Terkejut tengok tiba-tiba ramai yang datang lawat hydrogenbond. Lagi-lagi adik-adik yang bakal masuk course kimia dan ada juga tanya nasihat mengenai latihan industri dan final year project. Terima kasih banyak-banyak ye sebab sudi membaca blog ni.

Huhuhu. Memang idea asal aku start buat blog sebab nak ceritakan mengenai course ni. Sebab bagi aku course macam medic, engine, architecture ada banyak pendedahan tapi bidang-bidang macam pure sciences macam sangat kurang pendedahan. Biasa orang akan ingat bila ambil course macam kimia, biologi, maths, fizik akan jadi cikgu atau lecturer tapi sebenarnya banyak lagi bidang yang boleh masuk. 

Nak cerita panjang pun aku pun belum masuk ke alam pekerjaan. Baru lagi dalam bidang ni. Jadi, nasihat aku mostly lebih kepada dari apa yang aku belajar dan tengok senior.

Ok, kali ini aku nak share macam mana aku buat slide untuk presentation proposal dengan viva aku masa buat final year project. Slide ni aku buat berdasarkan pengalaman aku dari tahun pertama degree berdasarkan macam mana lecturer buat penilaian. 

Presentation Proposal Final Year Project

Style aku. Aku tak suka pakai template yang sedia ada. Sebab bagi aku macam tu macam boring sikit. Sedaya upaya aku akan cuba untuk create sendiri pakai design sendiri. Nak kata kreatif tu tak adalah tapi aku buat ikut suka aku sendiri. 

Macam slide proposal aku buat ikut kreativiti sendiri tapi ada yang komen nampak suram sebab background hitam. Tapi aku go on je masa proposal sebab tak nak concentrate sangat pada slide. Nak fokus pada content dengan sesi soal jawab.


Cari warna yang terang untuk tulisan. Gambar-gambar yang dipilih pastikan ada kaitan dengan tajuk. 

Macam tajuk aku calophyllum. Aku pilih gambar-gambar yang berkaitan dengan calophyllum. Dengan cara macam ni slide kita tak adalah nampak boring sangat walaupun presentation kita 'dry' sangat.


Elakkan letak ayat panjang-panjang. Cuba explain sendiri. Bila letak banyak ayat satu nampak serabut lagi satu senang examiner nak tembak kita. Dia ada masa nak fikir nak tanya soalan. Tapi kalau kita banyak gunakan ayat kita sendiri untuk explain examiner susah sikit nak tanya soalan susah-susah. Dia akan lebih tanya apa yang kita explain.


Aku suka warna terang-terang. Tak suka sangat warna lembut-lembut. 


Contoh bahagian literature review yang kena lukis structure. Jangan copy paste ye. Nanti bila nak besarkan jadi pecah. So, download Chem Sketch atau Chem Draw untuk lukis structure. Rasanya ada link untuk free download.


Bila nak explain method sebaik-baiknya guna mind map. Nampak lebih kemas dan terus kepada poin. Kita boleh explain ikut kefahaman kita.


Finally, part expected result. 

Next, masa viva aku tukar slide aku. Part awal-awal masih sama cuma aku tukar background supaya tak suram. Nampak ceria sikit. Alhamdulillah prof pun puji kata slide aku nampak clear dan senang nak faham.

Presentation Final Year Project (viva)


Memandangkan colour kuning melambangkan xanthone dengan coumarin maka aku letak background warna kuning. Gambar-gambar pun aku ambil dari calophyllum punya.


Buat ayat pendek-pendek je. Tapi kalau macam terpaksa juga letaklah. Tapi cuba untuk buat ayat sendiri masa nak explain.



Simplifykan result guna tables. Cara macam nie senang nak faham.


Bila letak spectrum, lukis sekali structure compound kat atas setiap spectrum. Macam ni senang examiner nak rujuk. Dalam masa yang sama bila mereka tanya soalan senang kita nak tunjuk.


Masa yang diberikan untuk kita present sangat limited. Dalam masa 10 minit kena habiskan presentation. Jadi kalau nak explain satu-satu akan ambil masa. Aku just pick beberapa peak dan labelkan. Masa present aku just nyatakan peak yang aku dah labelkan. Kalau mereka ada soalan mereka boleh tanya masa sesi Q&A nanti.



Sama juga macam tadi, aku cuma summarizekan dalam kotak kecil. Supaya senang aku nak sampaikan.


Rasanya itulah sedikit yang aku nak kongsikan masa aku buat slides aku untuk proposal dengan viva. Masing-masing ada kreativiti kan jadi gunakan kreativiti anda untuk buat yang terbaik, ya. Kadang-kadang benda-benda macam ni bukan sahaja senangkan kita malah menyenangkan orang yang membacanya. 

Oklah, itu saja untuk kali ini. Selamat berpuasa...=)


p/s: Semangat aku update sampai dua kali hari ini. Haha.



6 comments:

  1. hi dear! blogwalking here! i baca ur travellougue! nice! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx for dropping here...=) alhamdulillah..juz sharing from my experiences..=)

      Delete
  2. 4 years of Chemistry degree dear? i took Petroleum Chemistry in 2004-2007,only 3 years programme

    ReplyDelete
    Replies
    1. lucky u...skrg sume degree changed to 4 years programme. certain course je tgl 3 years. we are the 1st batch yg start 4 years programme...

      Delete
  3. Salam, akk nak tnya. bidang ni kan, dia bnyk komunikasi dengan org tak? Atau hanya main dgn bahan kimia saja? Sya suka bidang ni, tapi saya suka berceloteh jga. Takut kalau masuk bidang ni tak kena dgn jiwa pulak nanti.

    ReplyDelete
  4. salam.. literature review satu slide je? just cite psal research tu je?

    ReplyDelete