Pages

Tuesday, November 26, 2013

3 hari 3 malam nak sampai Kompleks Kraf Kuala Lumpur

Assalammualaikum, semua!!!

Tahu tak satu benda? Tak tahu? Yalah, tak mula nak cerita lagi kan. Masa bulan Ogos yang lalu aku dengan pak cik dengan mak cik aku dari Canada pusing-pusinglah satu Kuala Lumpur guna public transport. Aku pun tumpang kaki jadi ala-ala tourist kat Kuala Lumpur yang aku sendiri dah duduk dekat 19 tahun. Biasalah tempat sendiri tak pernah pergi bila orang luar datang baru nak ikut pusing sekali. 

Al-kisahnya, 3 hari 3 malam mak cik aku sibuk nak pergi Kompleks Kraf ni. Aku dalam hati aku pelik juga la apa lah yang ada kat sana sampai mak cik aku kata kat sana dia nak beli semua cenderahati. Hari pertama pergi Pasar Seni tanya dengan information counter macam mana nak pergi. Diorang kata ada bas akan tunggu kat bus stop boleh follow je. Tunggu punya tunggu tak ada pun sampai. So, kitorang malas nak tunggu lagi terus cancel dan pergi pusing Times Square. 

Hari kedua plan lagi nak pergi lagi tapi tak jadi kami pusing tempat lain. Hari ketiga mak cik aku tekad nak pergi juga. Kami pun tanya dengan information counter dekat pavilion pula. Dia kata guna skywalk pavilion lepas tu akan jumpa jalan conlay. Kompleks kraf tu kat jalan conlay. 

Kitorang pun gigihlah jalan guna skywalk tu. Aku baru tahu kewujudan skywalk yang connect dari pavilion sampai klcc. Ada air-cond lagi. Tak payah nak panas-panas redah jalan yang banyak kereta. Tapi makin kami jalan punya jalan macam pelik. 

Melalui map yang kami ada macam tunjuk semakin jauh pula jalan conlay tu. Kami pun tanyalah dengan guard yang jaga skywalk tu. Rupa-rupanya foreigner pula. Tak faham bahasa sangat. Tapi dia baik. Dia panggil kawan dia yang fasih sikit bahasa inggeris suruh tunjukkan. Kawan dia tengok-tengok map kata ni dah terlebih jalan ni. Awak kena patah balik. Turun dekat bukit bintang. 

Kami pun turunlah dari skywalk tu.
Gigih tahu tak kami jalan.Lalu dekat kawasan-kawasan construction. Dengan rasa seriau takut dengan construction worker. Kami pun jalan punya jalan sampai kat satu kawasan kondominium. Kami tanyalah dekat guard yang jaga dia pun foreigner gak terus geleng tak tahu. Tapi sekali ada technician kut datang masuk dalam guard house tu. Guard yang foreigner tu terus panggil kami. Kami pun tanyalah dengan brother tu.

Brother tu kata kalau ikut kanan jauh baik ikut kiri. Pastu siap pesan lagi 

" Hati-hati ya, kak. Tempat ni banyak kes ragut."

Pergh..lagi seriau lepas dengar brother tu cakap. Kami pun terus jalan dengan jalan. Ikut direction yang brother tu cakap. Dia kata lepas belok kiri jalan straight akan nampak Hotel Royale Chulan, belah kanan hotel tu akan nampak komplek kraf.

Aku dah penat gila masa ini. Sekali bila jumpa Hotel Royale Chulan ni rasa nak menangis dah. Kat bawah ni bangunan Royale Chulan.


Sumber: Google Image


Akhirnyyyyaaaaaaaaaaaaaaa.....................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Kompleks Kraf Kuala Lumpur

Bila dah sampai sini baru aku tahu kenapa mak cik aku beria-ia nak datang sini. Barang-barang dekat sini murah dan berkualiti. Sangat sesuai kalau nak bagi hadiah kat kawan-kawan yang kat luar negara tu. Ada macam-macam lagi. Ada kedai cenderamata, butik yang jual songket, batik, mutiara sabah, muzium dan perkampungan kraf. 

Kalau korang bawa pelancong luar WAJIB datang bawa sini sebab tempat ni sangat eksklusif untuk beli cenderamata. Tak payah nak takut nak tawar-menawar sebab tempat ni fixed price dan dalam masa yang sama memang harga yang berbaloi. 

Dekat perkampungan kraf ni ada gerai-gerai yang buat demonstrasi buat batik, buat seramik, ukir kayu, lukisan dan sebagainya. Boleh kata kita boleh tunjuk mini Malaysia kalau datang sini. Surau dia pun lawa dia buat. Macam rumah kampung. 



Ni mesin gedegang yang jual cenderamata. First time tengok aku agak jakun la. Aku biasa dengar kat Jepun yang ada macam ni tak sangka kat Malaysia pun ada macam ni. 

Dewan yang boleh buat majlis perkahwinan.

Cantik kan buaian ni. Aku naik gak. Hee. Rasa macam nak suruh abah buat satu kat rumah je.





Ni pun buaian juga. Ala-ala beca. Belakang tu dia buat macam basikal.


Kalau nak tahu dengan lebih lanjut boleh rujuk website ini. Bolehlah tengok untuk dapatkan waktu operasi dan apa yang ada semua.

Dah habis pusing-pusing semua. Uncle aku tengok balik map kata kita try ikut jalan lain. Rasa macam jalan yang kita ikut ni jauh sangat. 

Dan dalam masa 10 minit kami dah sampai ke pavilion semula. Uwaaaaaaa. Nak menangis. Sebenarnya jalan dekat saja. Kami yang ikut jalan jauh. 

     Ini ialah jalan yang sepatutnya kami ikut tapi kami ikut jalan macam arrow kat bawah ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

.
.
.
.
.


Jauh gila kut. Penat betul bertawaf segala bangunan.


Kalau ikut dari entrance gambar di bawah ini. Korang jalan straight je. Akan nampaklah bangunan tu. Tak payah tawaf macam kami.



Sebenarnya ada banyak cara nak ke sana. Aku ada google baru-baru ni. Tapi entah hari tu gigih pula 3 hari 3 malam mencari. Yang lawaknya semua orang Malaysia termasuk aku tak tahu nak pergi sana. Huhu.

No comments:

Post a Comment