Pages

Wednesday, November 27, 2013

Perfume, Pemuda Syria dan Oudline

Assalammualaikum...

Hari tu aku stress tetiba. Seolah-olah macam nak campak je buku-buku semua. Lagi -lagi buku Kimia Tak Organik. (Mampus aku kalau Dr. I baca.) Lalu aku pun pergi bilik abah aku. Tujuan aku pergi bilik abah aku pun kurang pasti tapi macam tetiba terfikir kalau wangi-wangi sedap sikit. 

Aku pandang perfume aku macam tak ada potensi nak menenangkan aku saja. Lalu aku pergi meja abah aku dan ambil minyak wangi sikit calit-calit dekat leher dan tangan. Aku hidu sepuas hati. Lepas tu rasa tenang je nak  study. Rasa nak belai-belai je buku kimia tak organik tu. (over punya perasaan). Serius aku rasa tenang.

Cuba teka aku pakai perfume apa?



Mesti korang kata. Lerr. Minyak attar ke? Pada mulanya sebelum aku pergi Oudline aku pun macam tak fikir sangat pasal minyak attar. Bajet western la kan pakai perfume branded je. 

Nama minyak attar ni ialah Sweet Honeymoon. Masa aku dengan uncle dan mak cik aku pergi jalan-jalan kami singgah kat Oudline kat bukit bintang. Baru aku tahu ni salah satu bidang dalam kimia. Sebenarnya cara mereka proses dapatkan minyak attar ni sama cara dalam lab organik kita belajar extract essential oil. 

Rupa-rupanya macam-macam bau ada dalam minyak attar ni. Nama pun siap ada nama Paris hilton la, justin bieber la (betul ke x aku eja tu. huhu). Bau dia serius gua cakap wangi macam perfume yang kita beli dekat shopping complex.

Harga pun jangan fikir murah beb. Ada tiga kualiti. Yang murah, sederhana dan mahal. Yang murah cair, sederhana pekat sikit, yang mahal pekat gila. Kalau kau calit kat baju dah basuh 10 kali pun tak hilang aku rasa. 

Ok, balik pada cerita asal yang aku nak cerita. Aku pun masuklah dalam kedai Oudline ni. Aku nampak botol-botol comel macam reagent pun ada. Sekali nampak batang-batang kayu macam kat lab aku. Aku pun tanyalah apa method guna nak extract. 

Promoter tu cakap guna distillation. Kalau awak tahu apa tu essential oil itu method yang guna distillation la. Aku pun angguk. Tetiba minat gila kan. Mak cik aku pun cakaplah dengan promoter arab tu yang aku ni student kimia. 

Excited promoter tu. Rupa-rupanya dia pun student chemistry juga siap ada master dalam environment lagi. Lepas dia cakap macam tu saja dia dengan uncle aku start cerita dalam bahasa dorang. Lupa nak cakap uncle aku orang arab kahwin dengan mak cik aku. 

Tetiba, perbualan mereka jadi serius. Aku dengan mak cik aku tak faham apa-apa dah. Kitorg siap gelak-gelak lagi tengok nama-nama perfume yang lain.

Lepas tu, dia pun cerita lah pasal kayu-kayu guna untuk bau-bau semua. Rupa-rupanya Malaysia antara pengeluar minyak attar yang terbesar di seluruh dunia sebab pokok-pokok banyak dari sini dengan lagi satu negara aku terlupa. Yang banyak kita beli kat Mekah Madinah sebenarnya daripada Malaysia. Aku macam SERIUSSSSSSS???

Keluar dari kedai tu aku macam teringin pula nak kerja dalam makmal dorang. Mesti wangi je kan. Haha. Keluar dari kedai tu baru uncle aku cerita rupa-rupanya promoter tadi ialah dari Syria. Dia ada kedai sendiri dekat Syria. Satu hari bangunan yang ada kedai dan rumah dia terkena bom. Pak cik, mak cik dan sepupu-sepupu dia terkorban. 

Kerajaan Malaysia bagi sokongan pada mereka dan bagi mereka datang ke Malaysia. Dia baru 4 bulan dekat Malaysia. Tak sangka di sebalik senyuman dia ada terselit kesedihan yang begitu mendalam. Dia tahu banyak pasal industri minyak attar ni sebab dekat Syria dia dalam industri ni dekat 14 tahun. 

Moga Allah memberkati hidupnya. Dalam sekelip mata dia kehilangan segala-galanya. Lepas tu aku terfikir satu benda kita selalu belanjakan wang beratus nak beli perfume yang branded-branded dekat negara barat why not kita sokong industri orang Islam. Dijamin tanpa was-was boleh pakai pergi solat. Bau pun boleh dapat macam-macam. Aku ada dalam kedai tu dekat setengah jam kot. Aku rasa ada dalam 15-20 orang keluar masuk. Semuanya arabian datang beli. Dorang macam dah tahu kedai tu dan senang je order dan beli. Rasa macam bangga gak orang arab datang malaysia beli minyak attar.

Bodyshop, Crabtree semua tu pun pakai method yang sama nak dapatkan perfume tu. Hurm, kena fikirkan lepas ni. Ni website Oudline



1 comment:

  1. Saya ni baru belajar ttg essential oils, guna EO utk buat massage oil keluarga. Mmg ada bermacam jenis & kualiti, tapi yg paling penting ialah nilai therapy EO, harumannya blh effect kesihatan (aromatherapy).

    ReplyDelete