Pages

Sunday, November 24, 2013

Prof. Dr. Gwendoline: Behind every man there is a woman but...

Assalammualaikum...

1 November 2013 hari tu aku rasa honoured sangat bila dapat pergi ke Syarahan Inaugural Professor Dr. Gwendoline Ee Cheng Lian. Siapa tu? Beliau ialah supervisor aku masa aku buat Final Year Project dulu. Seorang yang sangat berdedikasi dan sangat sayangkan pelajar-pelajar dia. Aku pernah kelas dengan beliau untuk Kimia Organik 2 dengan Tajuk Khas Kimia Organik.  

Apa itu syarahan inaugural?

Syarahan inaugural ialah secara ringkasnya summary penyelidikan yang setiap professor kena buat sebelum mereka bersara. Mereka akan simpulkan dalam masa 1-2 jam lecture apa yang telah mereka buat sehinggalah mereka mencapai taraf professor. Tetamu kehormat yang terdiri daripada Naib Canselor, Timbalan Naib Canselor, Dekan, Ketua-ketua jabatan akan hadir untuk mendengar syarahan ini. 

Team Natural Products 118 Laboratory. Gambar agak blur. Versi yang clear aku tak ambil lagi dari Prof. Ce teka mana satu aku? Hehe.

Apa itu Natural Product Chemistry?

Aku rasa interesting sangat bila dapat pergi ke inaugural lecture nie bila dapat menambahkan pengetahuan lagi pasal Natural Product Chemistry. Natural Products Chemistry ni salah satu bahagian di bawah kimia organik. Kalau nak senang faham lah kan. Macam bodyshop, evelyn & crabtree, burt's bees tu semua ialah natural products. Mereka hasilkan perfume, shampoos, shower gel daripada essential oil yang mereka dapatkan daripada bahan semulajadi. Sebab tu harganya mahal. Nak extract 1 mL oil pun perlukan dekat 1kg crude extracts.

Selain itu, Natural Products Chemistry juga membuat penyelidikan secara saintifik daripada petua nenek moyang kita. Sebagai contoh kita tahu tongkat Ali tu bagus untuk memberikan tenaga kepada lelaki manakalah kacip fatimah tu untuk wanita. Tapi tu kita dengar daripada nenek moyang kita. Kita tak ada bukti saintifik yang mengatakan benda ni betul. Di sinilah, natural product chemist akan membuat penyelidikan secara mendalam dan membuktikan apa yang dikatakan oleh nenek moyang kita itu betul atau salah. 

Bidang penyelidikan Prof aku lebih kepada mencari compounds yang ada bioactivity. Macam cari anti-cancer, anti-HIV, anti-inflammatory daripada pokok. 

Salah satu research yang dilakukan oleh student PhD beliau, abang Shaari berjaya mengeluarkan satu compound baru yang diberikan nama mangosharin yang dikeluarkan dari pokok Garcinia mangostana atau pokok manggis. Abang Shaari letak nama dia sendiri untuk compound baru yang dia jumpa tu. 

 Sebahagian daripada Team Nat Pro. Aku jadi tukang ambil gambar.



Nampak tak bidang kimia ni macam mana? Luas bidang kimia ni. Boleh masuk dalam bidang biologi untuk cari pokok, masuk bidang medic untuk cek sama ada benda yang kita jumpa tu anti-cancer ke anti-HIV ke. Semua ini melalui kolaborasi dengan pelbagai pihak. Itulah cara bagi seorang penyelidik yang hebat. 

Ok, balik pada syarahan inaugural prof aku. Aku dengan dengan penuh khusyuk syarahan tu sebab minat yang sangat mendalam bidang ni. Masa aku apply untuk buat final year project under natural product aku tak tahu pun apa-apa. Setakat tahu yang benda ni bahan semula jadi tapi lepas aku start membaca, buat sendiri labwork aku betul-betul aku jatuh cinta dalam bidang ni. 

Prof. Dr Gwendoline merupakan professor yang ke 175 yang membuat syarahan inaugural di seluruh Universiti Putra Malaysia. Bagi adik-adik yang mempunyai minat untuk pergi jauh dalam bidang kimia atau bidang apa sahaja pergilah ke syarahan inaugural ni yang disampaikan oleh pensyarah anda dalam bidang yang anda minati. Dari sana anda akan tahu apa kekuatan bidang yang ingin anda ceburi di masa akan datang. Anda akan dapat idea ke mana bidang itu boleh membawa anda. Siapa tahu suatu hari nanti nama anda tersenarai sebagai salah seorang penyampai syarahan inaugural ini.      

Di akhir syarahan, kebiasaannya semua Professor akan mengucapkan terima kasih atau penghargaan kepada semua yang telah memberikan bantuan. Salah satu ayat Prof aku ialah " There is a quote saying, behind every man there is a woman but for me there is a man behind me which is my husband." (lebih kurang lah ayat tu.) Sweet sangat. Husband dan anak prof datang masa tu bagi support sepanjang syarahan tu. 

Oklah itu saja untuk kali ini. Hope it inspires you guys to be a future researcher. =)

p/s: i wish i could say the same thing. muahahaha.

No comments:

Post a Comment