Pages

Monday, December 23, 2013

Hiasan katil & tempat letak keychain

Assalammualaikum semua.

Dah lama juga tak post gambar berkaitan organizing ni. Kali ini nak share hiasan yang aku letak atas katil bilik aku. Dinding bilik aku warna purple atau ungu. Cadar-cadar aku biasa aku pilih warna pink. Konon-konon purple-pink la. Very the gegurl. Aku tak tahulah hiasan aku ni ikut tema apa-apa. Macam kanak-kanak pun ada juga.

Tapi aku gembira je bila masuk bilik aku. Muahaha.




Tadaaa. bajet suprise..haha. Dua rak buku ala-ala side table. Sebuah katil plus hiasan-hiasan kanak-kanak ribena aku. Aku tangkap gambar pakai henpon aku yang cikai je so tak adalah clear sangat gambo.


Lampu yang kat katil tu aku beli masa pergi konvensyen bidadari. Ada booth tu jual lampu ni. Aku memang pantang tengok lampu-lampu comel ni. Wajib beli. Haha. Harga RM 50. Abaikan buku-buku yang berselerak kat rak tu. Tak menyempat nak susun lagi. Tunggu last paper. Baru nak susun-susun balik.


Ni hiasan dekat dinding tu. Ada yang aku beli kat daiso. harga RM5. Yang nampak besar-besar warna hijau purple tu aku beli kat kedai buku chapter one harga RM 6. Yang wall sticker bunga tu aku beli kat Pesta konvo UPM harga RM 2.50. Rama-rama tu sepupu aku cilok dari pelamin kawin sedara dia.. Huhu. Yang bintang-bintang tu atau kata lain shuriken tu sepupu aku buatkan pakai kertas warna.


Semua tu aku letak guna tack-it ni. Nak guna double tape takut rosakkan dinding kalau nak buang hiasan tu nanti. 


Ni sebelah katil aku. Ruang aku letak hadiah-hadiah aku yang comel. Keychain-keychain yang kawan-kawan aku bagi aku letak kat sini. Tempat letak cawan mak aku sebenarnya. Aku angkut masuk bilik. 


Oh ya lupa nak cakap. Lampu comel kat katil tu aku lekat guna benda kat bawah ni. Aku tak tahu nama dia apa. Katil aku tak boleh nak tahan lampu tu jadi aku tak tahu nak buat macam mana. Sekali masa pergi kedai nampak benda ni terus terfikir nak letak kat katil. 


Ok semua bye bye.



Saturday, December 14, 2013

Patrick McGrath: Trauma

Assalammualaikum....

Done reading the first book yang diangkut dari big bad wolf 2013. Agak slow gila aku sekarang ni nak baca novel-novel sebab tengah komited dengan benda-benda lain. Still a full time student, part time driver dan lain-lain. Jadi, masa jadi limited. 

Lama dah tak review novel kat hydrogenbond. Rasanya big bad wolf yang lepas aku tak review pun mana-mana buku. AArrrghhh.. rasa loser sangat. Busy dengan macam-macam masa tu dengan final year project lagi. 

So here we go. Trauma. Novel ni ada orang pilihkan untuk aku. Agaknya dia pun dah penat tengok aku tawaf-tawaf tapi tak ambil-ambil lagi buku yang minat. Sekali masa balik, ambik kau. Lebih dari bajet. Haha. 



Aku sekarang ni memang dah sangat kureng nak baca novel-novel cinta. Aku pun tak tahu kenapa. Nak kata faktor umur rasanya tak adalah tua sangat. Haha. Tapi memang beza la citarasa aku nak pilih novel dulu dengan sekarang. Dulu aku suka baca novel cintan-cintun sekarang aku suka baca novel-novel yang macam misteri, bunuh-bunuh, science. Genre-genre yang dulu aku kategorikan sebagai 'only boring or nerd people reads'. 

Kan dah kena batang hidung sendiri. Ok, back to this story. Kisah seorang ahli psikologi atau psychologist. Kisah yang dia lalui dalam merawat pesakit-pesakit dia. Dia sendiri ada masalah peribadi dengan keluarga dia sendiri yang leads kepada perpisahan dia dengan isteri dia. Trauma yang melanda dia sejak kecil mencorakkan dia apabila dia sudah dewasa. Kebetulan dia merawat pesakit-pesakit yang mengalami masalah seperti dia sehingga terbawa-bawa kepada mimpi-mimpi buruk. 

Kebanyakan pesakit dia akhirnya membunuh diri kerana tidak mampu untuk menanggung trauma yang mereka hadapi. Sebuah cerita yang aku rasa menambah pengetahuan aku mengenai psikologi tapi sad ending.   

Bila aku fikir sejenak, aku terbayangkan benda ni. Apabila kita percaya bahawa ada kuasa yang lebih besar dari Alam ini iaitu Allah s.w.t dan terima segala qada' dan qadar yang ditetapkan oleh-Nya pasti kita akan peroleh ketenangan. Sehebat mana seorang manusia akhirnya kepada Allah juga dia harus mengabdikan diri kerana disitulah adanya ketenangan dan kebahagiaan. 

Adakalanya, kisah cerita dari barat boleh kita gunakan untuk mendapatkan pengajaran.

Sunday, December 8, 2013

Big Bad Wolf 2013: Mission accomplished


Assalammualaikum..

Buku-buku yang sempat di angkut masa big bad wolf semalam. Aku nak mencari buku Nora Roberts tapi tak jumpa. Aku rasa ada je tapi mungkin aku tak pusing habis. Hari Sabtu ramai orang, agak sesak nak pilih-pilih. Poket pula dah nak nipis sekarang ini. Jadi, kawal habis aku punya nafsu. Huhu. Yang ni pun aku dah letak-letak. Sekali ada orang tu buat suprise. Pergi ambil balik senyap-senyap dan bayar. I'm touched.

Kali ni aku rasa lagi banyak koleksi buku yang mereka jual. Ada buku bahasa melayu pun macam motivasi, novel melayu dan buku-buku agama. Novel-novel inggeris pun lagi banyak choice dari tahun lepas. Bila masuk tempat-tempat yang banyak buku ni ada satu perasaan yang sangat gembira. Kalau bagi aku duduk sana satu hari suntuk pun aku sanggup. Mungkin penangan abah aku. Dari aku kecil abah aku dah bawa aku pergi kedai buku. 

Dari kecil abah aku akan bawa pergi kedai buku kat Bangsar. Pustaka Bangsar tak silap nama kedai tu. Dari aku kecil sampailah dah besar panjang kedai tu banyak simpan memori untuk aku. Masa mak aku pergi beli barang dekat TMC (sekarang jadi giant) aku dengan abah aku akan tunggu dekat kedai buku tu. 

Aku akam ambil satu-satu buku dan baca. Bila nak balik abah akan tanya nak ambil buku yang mana. Aku pun laju-laju akan pilih buku. Biasa aku ambil majalah kuntum dulu. Lepas tu layan komik kawan. Lepas tu beli asuh. Masa masuk form 4 beli majalah fokus SPM. Hari tu aku tengok ada lagi majalah tu. Teringat zaman-zaman dulu. Memories.

Tapi zaman sekarang aku tengok budak-budak lagi preger main gajet-gajet. AKu rasa masa aku darjah tiga empat aku dah start khatam buku enid blyton, nancy drew. Tapi budak-budak kecil sekarang lagi prefer komik-komik yang pendek-pendek. Jadi, bila aku nak ajar sepupu-sepupu aku buat karangan jadi karangan bahasa tak formal. Hhhmm..diorang pun tak minat sangat nak membaca lagi minat nak main game dengan apps yang banyak-banyak dalam smart phone. Sedih rasa.